Aanbod laaggeletterdheid

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen; zij zijn laaggeletterd. In achterstandswijken is de groep laaggeletterden percentueel nog hoger. Hieronder vindt u scholingen, projecten en handige links mbt laaggeletterdheid in de huisartsenpraktijk.

Praktijkcheck laaggeletterdheid (Stichting Lezen en Schrijven) Samen met een Taalambassadeur (ex-laaggeletterde) wordt uw praktijk bezocht en beoordeeld op toegankelijkheid voor laaggeletterden. Er volgt een gesprek met (een deel van) het team waarin de Taalambassadeur zijn verhaal over laaggeletterdheid vertelt. Na de check ontvangt u en adviesrapport van Stichting Lezen en Schrijven. Binnenkort verschijnen er nieuwe data waarop u uw praktijk kunt aanmelden. Houd uw mail in de gaten. Dit aanbod is kosteloos voor FAW huisartsen.

Herkennen en bespreken van laaggeletterdheid (voorlichters gezondheid) Een energieke en interactieve voorlichting over het begrip laaggeletterdheid en de omgang ermee in de gezondheidszorg. Dit aanbod is gratis voor alle huisartsen van Rotterdam Klik hier voor meer informatie en aanmelden

Standaard brieven in begrijpelijk taal Met twee gezondheidscentra en Stichting Lezen en Schrijven werkt het FAW op dit moment aan het herschrijven van een aantal standaard brieven. Hierbij kunt u denken aan brieven met een (herhaal)oproep voor een controle afspraak Diabetes, COPD of hart- en vaatziekten maar ook brieven over het geven van toestemming voor het delen van medische gegevens. Tegen de zomer van 2024 verwachten wij deze brieven met u te delen via de mail (naar FAW huisartsen) en via onze Linkedinpagina.

Duidelijke taal voor website en folder
Via het FAW kunnen de FAW huisartsen het communicatiemateriaal van hun praktijk, zoals de website of een nieuwe folder, door een professionele tekstschrijver laten herschrijven tot A2/B1 niveau. Daarbij kan ook een advies worden verkregen omtrent de toegankelijkheid van informatie en de opbouw en leesbaarheid van de tekst. Wanneer u inlogt op mijn FAW kunt u dit aanbod aanvragen.

Handige links