Aanbod laaggeletterdheid
In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen; zij zijn laaggeletterd. In achterstandswijken is de groep laaggeletterden percentueel nog hoger. Hieronder vindt u scholingen, projecten en handige links mbt laaggeletterdheid in de huisartsenpraktijk.
Contact
- 010 - 220 76 32
Scholing: Herkennen en bespreken van laaggeletterdheid (voorlichters gezondheid) Een energieke en interactieve voorlichting over het begrip laaggeletterdheid en de omgang ermee in de gezondheidszorg. Dit aanbod is gratis voor alle huisartsen van Rotterdam Klik hier voor meer informatie en aanmelden
Standaard brieven in eenvoudig taalgebruik In samenwerking met drie Rotterdamse huisartsenpraktijken en Stichting Lezen en Schrijven heeft het FAW een aantal standaard brieven herschreven in eenvoudig taalgebruik.
We hebben twee brieven beoordeeld in een testpanelbijeenkomst met ervaringsdeskundigen van het Team Ervaringsdeskundigen Rotterdam Rijnmond van Stichting Lezen en Schrijven.
Op basis van deze leerervaringen heeft het FAW, in samenwerking met drie huisartsenpraktijken, de overige brieven herschreven in eenvoudig taalgebruik.
Hierbij kunt u denken aan brieven met een (herhaal)oproep voor een controle afspraak Diabetes, COPD of hart- en vaatziekten maar ook brieven over het geven van toestemming voor het delen van medische gegevens. Klik hier om de brieven te bekijken en te gebruiken.
Praktijkcheck laaggeletterdheid (Stichting Lezen en Schrijven) Samen met een Taalambassadeur (ex-laaggeletterde) wordt uw praktijk bezocht en beoordeeld op toegankelijkheid voor laaggeletterden. Er volgt een gesprek met (een deel van) het team waarin de Taalambassadeur zijn verhaal over laaggeletterdheid vertelt. Na de check ontvangt u en adviesrapport van Stichting Lezen en Schrijven. Binnenkort verschijnen er nieuwe data waarop u uw praktijk kunt aanmelden. Houd uw mail in de gaten. Dit aanbod is kosteloos voor FAW huisartsen.
Duidelijke taal voor website en folder
Via het FAW kunnen de FAW huisartsen het communicatiemateriaal van hun praktijk, zoals de website of een nieuwe folder, door een professionele tekstschrijver laten herschrijven tot A2/B1 niveau. Daarbij kan ook een advies worden verkregen omtrent de toegankelijkheid van informatie en de opbouw en leesbaarheid van de tekst. Wanneer u inlogt op mijn FAW kunt u dit aanbod aanvragen.
Handige links
- Voorlichtingsmaterialen voor patiënten Door Pharos.
- Materiaal voor in de wacht- en spreekkamer. Toolkit Taal als medicijn, Gemeente Rotterdam. Met oa wachtkamerposter, Receptenboekje voor doorverwijzing, en ervaringsverhalen van Rotterdamse huisartsen.
- Tips voor versimpelen eigen brieven. Klik hier
- De app: Lees simpel. Met deze app kan de patiënt zelf een brief vereenvoudigen