Over FAW Rotterdam
Missie en visie
Het Fonds Achterstandswijken ondersteunt huisartsen in achterstandswijken om de kwaliteit en beschikbaarheid van huisartsenzorg in achtersandswijken te bevorderen.
Voor het vervullen van de missie zijn de volgende uitgangspunten gekozen:
- Organisatorisch en functioneel ondersteunen
- Deskundigheidsbevordering
- Gezondheidsbeïnvloeding patiënten (cure en preventie)
Ga naar projecten voor voorbeelden van de realisatie van onze missie.
Bent u huisarts en vraagt u zich af of u of uw praktijk ook in aanmerking komt voor ondersteuning? Kijk dan op de pagina Deelname en controleer of u aan alle vereisten voldoet!
Bent u een huisarts uit Rotterdam maar kunt u niet deelnemen, kijk dan bij de projecten voor alle Rotterdamse huisartsen.
Organisatie
Stichting Fonds Achterstandswijken Rotterdam bestaat uit een bestuur dat wordt ondersteund door drie bureaumedewerkers.
Het huidige bestuur wordt gevormd door twee huisartsen gevestigd en werkzaam in achterstandswijken van Rotterdam en twee afgevaardigden van Zilveren Kruis:
M. de Krom (huisarts)
D. Oei (huisarts) - Penningmeester
F. Schaaf (Zilveren Kruis) - Voorzitter
C. Valk (Zilveren Kruis)
Bij het bureau zijn drie medewerkers werkzaam:
Elly van Gelder - fondsmanager - maandag tot en met donderdag
Martha Noordzij - administratief medewerker - maandag en dinsdag
Karen Veenstra - projectondersteuner - maandag, dinsdag, donderdag
Algemeen e-mailadres: info@fawrotterdam.nl
Achterstandsfinanciering
Sinds 1996 is een systematiek van achterstandsvergoeding voor huisartsen in achterstandsgebieden in Nederland van kracht. Het doel van deze vergoeding is ten eerste behoud van de beschikbaarheid van kwalitatief goede huisartsenzorg in achterstandsgebieden en ten tweede het opheffen van de discrepantie tussen werklast en inkomen.
De systematiek is tweeledig. De huisarts krijgt een opslag op het inschrijvingstarief voor iedere patiënt woonachtig in een erkend achterstandsgebied. Daarnaast wordt er per jaar per patiënt woonachtig in een erkend achterstandsgebied een bedrag gestort in een lokaal of regionaal achterstandsfonds.
Erkenning van achterstandsgebieden Iedere 4 jaar wordt aan de hand van een aantal criteria bepaald welke postcodes in Nederland tot achterstandsgebied behoren. In 2023 is de nieuwste herijking ingegaan op basis van de volgende criteria:
- percentage inwoners met een laag inkomen
- percentage niet actieven
- percentage niet westerse allochtonen en MOE-landers
Achterstandsfondsen In 2023 bestaan er 16 achterstandsfondsen. De fondsen worden elk paritair beheerd door huisartsen en vertegenwoordigers van een (regionale) zorgverzekeraar. Zij bepalen samen en op basis van de regionale of lokale context waar de fondsgelden binnen de bovengenoemde doelstelling aan besteed worden. De verschillende achterstandsfondsen worden ondersteund door een landelijk adviseur. Met de landelijk adviseur wordt een samenwerking tussen de fondsen versterkt en wordt een lobby voor kwalitatief goede huisartsenzorg in achterstandsgebieden op landelijk niveau gevoerd.
Klik hier voor de website van Achterstandsfondsen Nederland en een overzicht van de huidige achterstandsfondsen en hun verschillende projecten.
Nog showbeleid scholingen Deelname aan fysieke FAW nascholingen geschiedt op inschrijving. Materiaal, locatie, trainer en maaltijden worden ingekocht/geboekt op basis van het aantal inschrijvingen. Bij het niet of zeer kort van tevoren annuleren van deelname zijn wij niet meer in de gelegenheid hierin aanpassingen te doen en maken wij onnodige kosten. In onderstaande situaties brengen wij daarom kosten in rekening.
- Een deelnemer die zichzelf heeft opgegeven voor een scholing verschijnt niet op deze scholing en heeft zich niet afgemeld. €50,-
- Een deelnemer die zichzelf heeft opgegeven voor een scholing meldt zich korter dan twee werkdagen van tevoren af €50,-
- Een praktijk meldt zich af voor een training die op de praktijk zou plaatsvinden binnen twee werkdagen voorafgaand aan de training. 50% van de trainingskosten.
- Een praktijk heeft te weinig deelnemers voor een training die op de praktijk zou plaatsvinden en waar een minimum aan deelnemers wordt verwacht. 50% van de trainingskosten
De kosten worden in rekening gebracht bij de betreffende huisartsenpraktijk. In het geval van een praktijk die is aangesloten bij het FAW houden wij de kosten in op het individueel budget. Bij No Show door niet bij het FAW aangesloten praktijken worden kosten doorberekend.