traject Gezonde Voeding

Het FAW Rotterdam heeft samen met  het Ministerie Landbouw, Natuur en Voedingskwaliteit (LNV), Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) en de Stichting Voeding Leeft het traject Gezonde Voeding opgezet om huisartspraktijken te helpen hun patiënten gezondere eetkeuzes te laten maken. Het traject wordt door het Ministerie LNV en het FAW Rotterdam gefinancierd. Verder is het FAW betrokken bij ontwikkeling van de programmaonderdelen en werving van praktijken.

Inmiddels zijn 32 praktijken actief bezig met het aanbieden van snackgroente, hebben 75 huisartsen en praktijkmedewerkers deelgenomen aan een nascholing over gezonde voeding en nog eens 75 mensen deelgenomen aan een online eetexperiment. Per onderdeel hier een korte toelichting:

Customer journey: interviews met huisartsen, POH’s, diëtisten en patiënten waarop de programmaonderdelen zijn gebaseerd.

 ‘Inspiratiedag gezonde voeding’ : een nascholing voor huisartsen en praktijkmedewerkers met veel informatie over voedingsprincipes, leefstijlinterventies en medicatie. De nascholing is drie keer gegeven. In het najaar van 2019 worden nog twee van deze nascholingen aangeboden.

Snackgroente: deelnemende praktijken krijgen zes maanden lang wekelijks een pakket snackgroente om aan hun patiënten te geven. Dat pakket bestaat uit twee kilo snacktomaten, een kilo snackwortels, 32 snackkomkommers en vijftien mandarijnen per week. 

Inspiratie voor patiënten: Praktijken krijgen recepten die gedeeld kunnen worden met patiënten om hen te inspireren meer groente te eten. Als de  praktijk een Wachtkamer informatiesysteem (WIS) heeft, zijn er ook receptenfilmpjes en animaties over gezond eten verkrijgbaar.

Eetexperiment: Praktijkmedewerkers en patiënten kunnen meedoen met een 10-daags online Eet Experiment om zelf het effect van anders eten te ervaren.  Via een website krijgen de deelnemers dagelijks recepten voor ontbijt, lunch en diner en inspiratie, informatie en animaties over gezond eten. Ook is er een community met online begeleiding van een voedingsdeskundige van Voeding Leeft.  Centraal staan onbewerkte voeding, veel groente, langzame koolhydraten en weinig suiker.  

Supermarktsafari: patiënten met type 2 diabetes kunnen een rondleiding krijgen in de supermarkt met een diëtist. De deelnemers aan deze Supermarkt Safari krijgen te horen wat wel en niet geschikt is voor mensen met type 2 diabetes en tips over hoe ze de juiste producten kunnen vinden en kiezen. 

Contact
  • 010 - 220 76 32