Projecten tbv uitstraling en toegankelijkheid
- Dit project is alleen toegankelijk voor aangesloten huisartsen -
Algemeen
De uitstraling van een huisartsenpraktijk speelt een rol in de manier waarop patiënten en andere belanghebbenden praktijkmedewerkers benaderen. Een professionele uitstraling wekt vertrouwen bij patiënten en kan de communicatie ten goede komen. Het FAW wil daarom een professionele uitstraling van huisartsenpraktijken stimuleren en stelt daarvoor het overkoepelende project Praktijkvoorlichting ter beschikking.
Het project Praktijkvoorlichting bevat verschillende onderdelen, zoals praktijkwebsites, een wachtkamer informatie systeem (WIS), het hertalen van een folder of website of fotomateriaal van de praktijk en praktijkmedewerkers. De verschillende onderdelen veranderen mee met ontwikkelingen in de techniek of de vragen van de huisartsenzorg.
Praktijksites
Voor een goede informatievoorziening aan patiënten is het noodzakelijk om te beschikken over een praktijkwebsite. Voor het overkoepelende project Praktijkvoorlichting heeft het FAW Stichting BvdZorg opdracht gegeven om een geheel eigen lijn van websites te ontwerpen, compleet met een eenvoudig te leren beheersysteem. Zonder meerkosten kunnen FAW huisartsen gebruik maken van bijzondere functionaliteiten zoals herhaalrecepten, e-consult, inschrijvingen en on-line afspraken maken. Huisartsen die niet deelnemen aan het FAW Rotterdam kunnen ook gebruik maken van Praktijksites! Voor deze groep geldt wel een hoger tarief, dat echter in vergelijking met andere aanbieders, veel voordeliger is. Ga naar Praktijksites.
Wachtkamer Informatie Systeem (WIS)
Het project behelst het aanbieden van het systeem dat ervoor zorgt dat beelden op de juiste manier en op het juiste moment worden afgespeeld in de wachtkamer. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van een speciaal hardware-kastje, dat het scherm aanstuurt en de benodigde inhoud continue bewaakt. Een web-based softwarepakket geeft de huisarts de controle over de inhoud en wanneer deze wordt getoond. Eenvoudige schermen/presentaties kunnen binnen dit pakket zelf worden gemaakt. Voor films kan gebruik worden gemaakt van vrijwel alle gangbare formaten die naar believen aan elkaar kunnen worden gemonteerd binnen het softwarepakket.
Ga naar de website WiS.
Duidelijke taal voor website en folder
In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen; zij zijn laaggeletterd. In achterstandswijken is de groep laaggeletterden percentueel nog hoger. Het is dus van belang dat de informatie van huisartsenpraktijken in deze wijken eenvoudig en duidelijk is. Via het FAW kunnen de FAW huisartsen het communicatiemateriaal van hun praktijk, zoals de website of een nieuwe folder, door een professionele tekstschrijver laten herschrijven tot A2/B1 niveau. Daarbij kan ook een advies worden verkregen omtrent de toegankelijkheid van informatie en de opbouw en leesbaarheid van de tekst.
Fotomateriaal voor website
Geschikt en professioneel fotomateriaal kan een praktijkwebsite toegankelijker maken. Daarom biedt het FAW de deelnemende huisartsen de mogelijkheid tot het laten maken van professioneel gemaakt fotomateriaal voor een website en andere uitingsvormen zoals bijvoorbeeld de praktijkfolder.
Adviestraject Architect
Voor huisartsen in achterstandswijken is het vaak wenselijk, maar ingewikkeld en te tijdrovend om hun praktijkruimte of gebouw te verbeteren. Om deze drempel te verlagen vergoedt het FAW de totstandkoming van een advies van architecten, van het kennismakingsgesprek tot en met de eerste tekeningen.
Het FAW heeft hier drie architectenbureau's geselecteerd, maar huisartsen kunnen ook zelf een bureau uitkiezen. De vergoeding voor dit project is gemaximeerd. Inmiddels hebben zo'n 50 praktijken van dit aanbod gebruik gemaakt.